Fransk marängtårta

Förra veckan så kollade vi på "Leila bakar i Frankrike" och hon gjorde en sån underbar Fransk marängtårta som Micke tjatade om i flera dagar, så när han fyllde år i måndags så överraskade jag honom med att göra den :)
 
Så här skulle den se ut
 
 
Så här såg den ut
 
 
Lite plattare än den skulle bli, men när jag får min turkosa (eller möjligtvis hallonrosa) Kitchen Aid
 
 
så kommer den bli mycket fluffigare ;)
 
Här kommer receptet på tårtan, som var underbart god fast den var platt!
 
Ingredienser

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 l jordgubbar
1 näve bigarråer

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.

7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.

8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.

9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.

10. Låt svalna helt.

11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.

12. Strö över färska bär.

Voilà